Hos Specialområde DOK er det vigtigt for os at skabe sammenhæng i både anbringelser og forløb.

Sammenhængende forløb

En af de store udfordringer i arbejdet med målgruppen er de mange sammenbrud i anbringelserne.

Nogle gange på grund af manglende koordinering af forløb mellem de sikrede afdelinger og de delvis lukkede afdelinger.

Indimellem oplever unge, at deres anbringelser ikke har mening og sammenhæng, hvorfor det risikeres, at de unger taber motivationen.

Specialområde Kriminalitetstruede og Dømte Børn og Unge tilbyder sikrede og delvis lukkede pladser, hvilket giver en unik mulighed for sammenhængende forløb, eksempelvis i forbindelse med en ung, der idømt ungdomssanktion. Det giver flere fordele:

Det muliggør allerede i fase 1 (ophold på sikret afdeling) et intensivt fokus på den individuelle plan, som skal videreføres i fase 2 (anbringelse i åbent regi).

Ligeledes: Hvis en ung eksempelvis ikke har overholdt præmisserne for ungdomssanktionen og det besluttes, at den unge skal tilbageføres til en sikret afdeling i en kortere periode kan dette gøres indenfor specialområdet med et fastholdt organisatorisk og fagligt fokus på den unges individuelle pædagogiske plan. 

De konkrete mål med et sammenhængende forløb aftales altid konkret med den unge og dennes opholdskommune.

Sammenhængende anbringelser

Med både delvis lukkede, sikrede og særligt sikrede pladser oplever vi gode resultater med at skabe sammenhængende forløb for de unge.

Cirka 40 procent af alle unge, der er anbragt på vores delvis lukkede afdelinger, kommer fra vores egne sikrede afdelinger.

At den unge kan fortsætte sit forløb i omgivelser, der følger de samme principper og metoder, som de kommer fra, sikrer dem et forløb med forudsigelighed, genkendelighed kontinuitet og måske vigtigst af alt: langt lavere risiko for tilbagefald til kriminalitet end mere opsplittede anbringelsesforløb.

Vi har også mulighed for midlertidige tilbage- eller overførsler fra delvis lukkede til sikrede afdelinger uden sammenbrud i behandlingsforløb.

Læs denne pjece om ungdomssanktionerne, hvor tidligere anbragte unge fortæller om deres liv 10 år senere.